Tajikistan Online Forum - Онлайн Форум Таджикистана!: Лоиқ Шералӣ - Tajikistan Online Forum - Онлайн Форум Таджикистана!

Перейти к содержимому

• (2 Страниц)
  • +
  • 1
  • 2
  • Вы не можете создать новую тему
  • Вы не можете ответить в тему

Лоиқ Шералӣ Шеърҳо

#1 Пользователь офлайн   Сарозер Иконка

• Муйсафеди Хубон
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Репутация 262
Сверх-естественная репутация

Отправлено 07 Октябрь 2008 - 00:45

Цитата

Устод Лоиқ Шералӣ шоири бузурги муосири тоҷик 20 майи соли 1941 дар деҳаи Мазори Шариф воқеъ дар шаҳристони Панҷекати Тоҷикистон зода шудааст.

Ӯ соли 1954 пас аз хатми мактаби ҳафтсолаи деҳаи Мазори Шариф ба Омӯзишгоҳи омӯзгории шаҳри Панҷекат дохил шуда, соли 1958 онро хатм кард. Таҳсил дар ҳамин донишсаро роҳи ояндаи ӯро таъйин намуд. Ӯ бо маслиҳат ва пуштибонии бародари фозилаш Қоришариф соли 1959 ба Душанбе меояд ва ба факултаи забону адаб ва торихи Донишгоҳи омӯзгорӣ дохил мегардад ва соли 1963 онро ба поён мерасонад.

Пас аз ин, нахуст ба ҳайси муҳаррири шӯъбаи адабии радиои Тоҷикистон ва сипас корманди адабии рӯзномаи “Комсомоли Тоҷикистон”, мудири шӯъбаи назми маҷаллаи “Садои Шарқ”, мушовири Иттифоқи нависандагони Тоҷикистон, сардабири маҷаллаи мӯътабари адабии “Садои Шарқ” – нашрияи Иттиҳодияи нависандагони Тоҷикистон кор кард. Ӯ Аз соли 1965 узви Иттифоқи нависандагони Иттиҳоди Шӯравӣ буд. Бояд ёдовар шуд, ки дар он солҳо мутобиқи расму қоидаи маъмул ҳар адиб, ки мехост узви Иттифоқи нависандагон шавад, бояд то он дам ҳатман ками кам як маҷмӯа чоп карда бошад. Вале бо назардошти истеъдоди равшани Лоиқи ҷавон ва исрори устод Мирзо Турсунзода ӯро бидуни ҳеч маҷмӯае ба таври истисно ва аз қоида берун ба узвияти Иттифоқи нависандагон пазируфтанд. Ӯ ҳамчунин узви Кумитаи марказии Ҷумҳурии Тоҷикис¬тон ва низ намояндаи Шӯрои олии Иттиҳоди Шӯравӣ буд. Устод Лоиқ аз соли 1991 то дами марг ба сифати Райиси Бунёди байналмилалии забони форсии тоҷикӣ ифои вазифа кард.

30 июни соли 2000 соати 12 бар асари бемории сактаи мағзӣ чашм аз ҷаҳон пӯшид. Ташйиъи ҷанозаи он гаронмоя 1 июл бо ҳузури ҳазорон мухлисаш баргузор ва пайкари покаш дар Оромгоҳи Лучоби шаҳри Душанбе дар паҳлӯи бузургони адаб ва ҳунари Тоҷикистон дафн карда шуд. Байти зеринро худи устод ҳанӯз соли 1998 барои санги мазораш васият карда буд:

Дар рӯи замин намонд маъман,
Эй гӯр, дуруд бодат аз ман.

Устод соли 1978 барои маҷмӯаи “Хоки ватан” ва “Илҳом аз Шоҳнома” барандаи ҷоизаи давлатии Абӯабдуллоҳ Рӯдакӣ гардид. Ғайр аз ин ӯ унвони давлатии “Шоири халқии Тоҷикистон”-ро касб карда буд. Моҳи майи соли 1999 ба устод ҷоизаи байналмилалии “Нилуфар” эҳдо гардид.

Изображение

Мо баҳри дилшиносон шеъру тарона ҳастем,
Баҳри навошиносон чангу чағона ҳастем.

Гӯянд шоири хуб фарзанди даври хеш аст,
Баҳри замоншиносон мо худ замона ҳастем.

Мо кӯҳзода, аммо дилҳои нарм дорем,
Дар тангнои кӯҳӣ дил бекарона ҳастем.

Гар рӯдаки деҳи мо бар баҳрҳо нарезад,
Дарёи дил хурӯшон, мо худ равона ҳастем.

Он қадр ҳам ҷадиду он қадр ҳам қадимем,
Гоҳе ҳақиқати кул, гоҳе фасона ҳастем.

Аз мост сарбаландӣ, аз мост низ пастӣ,
Гаҳ осмона ҳастем, гаҳ остона ҳастем.

Он ҳафт марди шоир чун Ҳафтдодаронанд ,
З-онҳо чу осмони ҳафтошёна ҳастем.

-------------

Шеърҳои Лоиқ Шералӣ

0

#2 Пользователь офлайн   Сарозер Иконка

• Муйсафеди Хубон
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Репутация 262

Отправлено 08 Октябрь 2008 - 00:07

Цитата

"Убери автомат", закричал он на командира боевиков.
Памяти таджикского поэта Лоика Шерали

Поэт, познавший "бурю"

Лоик Шерали каким его мы не знали
"Мне кажется, что Господь Бог сотворил на земле одного Поэта, но дал ему разные имена и судьбы. В России его звали Александр Пушкин. В Англии – Джон Гордон Байрон. В Италии – Данте Алигьери. В Таджикистане – Лоик Шерали…" - писал о Лоике Тимур Зульфикаров.
Мы не будем говорить о его творчестве, об этом пусть говорят и пишут литературоведы и критики. Хотя именно творчество сделало его Великим. Мы хотим вспомнить о Лоике, как о человеке, вспомнить таким, каким он был на самом деле, без преувеличений и прикрас.

ДЕЙСТВИТЕЛЬНО поэзия Лоика - это гармония созвучий, предельная искренность и неповторимая поэтичность голоса на великую Любовь и великую Скорбь. Но мало, кто знает, что за всем этим кроется необузданный, гордый характер человека, которого некоторые за прямоту слов, некую грубость и кажущееся высокомерие называли "Исполином", другие за хрупкое сердце и нежные слова - "Мастером".

Поэт, который лучше чем поэт?
ПИСАТЕЛЬ Шавкат Ниязи в одном сборнике припоминает, что однажды поэт Мирзо Турсунзаде в Доме писателей Москвы при встрече с творческой элитой России, произнес: "У нас есть поэт, который превзойдет вашего Сергея Есенина. Его зовут Лоик, что в переводе "достойный". Так он достоин своего имени". Такую смелую оценку можно дать только людям, которые этого стоят. Хотя Турсунзаде считал Лоика своим любимцем, говорят, он был очень строг и объективен в оценке его творчества.
"Мы познакомились с Лоиком в середине 60-х годов. Я тогда только вернулся из армии, а он работал в музыкальной редакции таджикского радио. Он предстал передо мной веселым, поражал своей эрудицией. – вспоминает писатель Урун Кухзод. - Позже, когда он был назначен главным редактором журнала "Садои Шарк", а я заведовал там одним из отделов, я воочию мог убедиться, что это за человек. Он был прост в общении с нами, но в то же время как руководитель строг и принципиален. С годами наша дружба крепла".

"Обойму всю в меня вы разрядите!"
ОДНАЖДЫ во время боевых действий, Лоика избили у собственного дома. Поэт нации был избит кучей подонков, которые совсем недавно в школе изучали его творчество. И тогда он написал свое стихотворенье, обращенное к ним: "Эй, автоматчики, все, что есть в ваших автоматах, спустите очередью длинной на меня, но не троньте мой народ, потому что если умру я, таджикская мать родит тысячи таких Лоиков, тысячи таджиков…"
"Это был бесстрашный человек, - рассказывает племянник, литературовед Бахриддин Алави, - Однажды мы отдыхали на Варзобе. Пришли боевики с автоматами и начали терроризировать присутствующих. Все в ужасе стояли в растерянности. Но Лоик подошел к главе боевиков, который держал дуло автомата прямо на него и закричал: "Убери автомат, убери я говорю!". Это был такой крик, крик отчаяния и возмущения. Я подумал, что даже горы затряслись от такого рева. И боевики ушли. Это была победа добра над злом".

Лоик и ему подобные бессмертны
"В НАЧАЛЕ 1993 года, - рассказывает первый зампредседателя Маджлисси намояндагон Маджлиси милли Абдумаджид Достиев, - по приглашению жителей Пенджикента, я побывал в этом районе. В центре кишлака Колхозчиен было так много народу, что невозможно было пройти. Вдруг мой взгляд упал на знакомое лицо. Это был Лоик, который отчужденно стоял в сторонке, облокотившись на стену чайханы и покуривая сигарету. И никто не обращал на него внимания. Меня удивило такое отношение местных властей к нему, но я не выдал себя. Поднялся на трибуну и размышлял, почему его постигла такая участь? Я пришел к выводу, что так поступили новоиспеченные правители, чтобы показать мне – Достиеву, что они ничего общего с Лоиком не имеют, то есть не придерживаются его взглядов. Они не знали, что правители и режимы всегда меняются, а Лоик и ему подобные бессмертны. Поэтому я с трибуны сказал, что горжусь находиться на земле, родившей Рудаки и Лоика. Все собравшиеся приняли мои слова громом аплодисментов. Тогда я пригласил Лоика на трибуну и увидел, что народ его любит и лелеет, просто этот случай был делом рук группы чинуш. Однажды, при другой нашей встрече, Лоик поблагодарил меня: "Ты тогда возродил меня заново" - сказал он. Это было примером величия Устода, как я его называл, хотя мы были почти ровесниками.

"Никто не мог любить как он"
"ЛОИКА я знала всю жизнь. – рассказывает поэтесса Гулрухсор, - Но говорят, что друга можно познать в беде. В годы войны многие мои друзья старались держаться подальше от меня. А после того, как вооруженные люди хотели меня убить, их почти не стало. Но в тот день позвонил Лоик и спросил: "Мне приехать?". Я считаю это настоящим героизмом. Потому что самые лучшие друзья тогда предпочитали даже не думать обо мне, не то, чтобы звонить. А он позвонил …
В него часто влюблялись девушки, хотя нельзя сказать, что он был очень красив. Но если он влюблялся, никто не мог любить, так как он… Поэтому все его стихи пронизаны жгучей любовью, а так может писать только влюбленный поэт. Нельзя насильно стать поэтом, это лишь прирожденный талант. Между быть популярным и любимым - есть большая разница. Можно раздеться догола на площади и стать популярным, но любимого выбирает только народ. Лоик был любимым поэтом".

Учитель, пред именем твоим…
ПО словам поэтессы Фарзоны, Лоик действительно был ее Устодом. Он часами сидел в редакции "Садои Шарк" и редактировал ее стихи. Однажды Фарзона не вытерпела и попросила оставить ту строчку, которую он беспощадно хотел зачеркнуть. А он сказал: "Ты, которая не перешла реку, думаешь, что и берег - река. Не будь воробьем, который купается в луже и этим довольствуется. Познай, что такое буря". "И однажды устод мне, незнающей бурю, протянул мои "творения" и сказал: Сама исправь свои строчки. А я пока пойду, покурю, - рассказывает Фарзона, - Когда он вернулся, я так и не успела придумать ничего путного, поэтому при его виде, испуганно и виновато опустила голову. А он с улыбкой на полях страницы написал:
"Ты такая нежная, что опасаюсь,
Как бы не упала ты от дыма сигарет"
И как-то по –детски гордо произнес: "Видишь, какой хороший поэт твой Устод?"

"С ним легко было жить"
А КАКОЙ же был Лоик в семье? Многие почитатели его таланта мало знают о его семейной жизни. Супруга Лоика Шерали – учительница родного языка и литературы школы № 54 им. Лоика Шерали г. Душанбе Зебуннисо Кутфидинова рассказала, что они с малых лет знали друг друга – приходились дальними родственниками. Но парень заинтересовался девушкой, когда они были студентами Госпединститута им. Шевченко. После того, как Зебуниссо окончила первый курс, в 1967 году они поженились. "Он был очень милым и заботливым мужем, когда у меня на руках был годовалый Джамшед, Лоик не позволил мне переходить на заочный или бросить вуз, а сам нанял няню и помогал по дому. Я всю жизнь проработала в школе без перерывов, потому что со мной рядом был понимающий муж". Когда я спросила ее, что она думает о его любовных похождениях, то эта замечательная женщина ответила, что она принимала его таким, какой есть, потому что на ее взгляд, творческие натуры не могут жить иначе. "Но не надо это понимать так, как будто он в чем-то ограничивал меня. Многие относятся с некоторым недоверием к моим словам, мол, преувеличивает, - сказала она. - Но это правда. С ним было легко жить. Потому что он берег наш семейный очаг, уважал меня и наших пятерых детей".
Вообще, по словам его родных, как и почти все творческие натуры, Лоик просыпался в 10 утра, в 11 был на работе, затем следовали обед или посиделки, которые переходили в "засиделки" и получалось так, что он приходил домой почти всегда поздно. И тогда в полночь, у него начинался рабочий день: он писал до утра.

Он от себя хотел уйти на миг…
Те, кто был близко знаком с Лоиком, говорят, что в последние годы он много пил. Это случилось потому, что поэт не мог смириться с прессом прошедших событий в обществе, чувствовал себя отчужденно, полностью не реализовавшим свои возможности. Он видел, как у него на глазах рушится годами возведенный Храм поэзии и науки, нет огня задора у молодежи, потеря кумиров… Он как Хайям, не смог смириться с происходящим, которое его угнетало, и свое спасение видел в "кубке с вином". "Но его портило его же окружение, - признается его племянник, который жил в его доме несколько лет, - Я видел, как дядю окружали поклонники, тащили отметить знакомство в кабак. А у него были совсем другие мотивы пить. Он утопал в вине, чтобы уйти от проблем повседневности…".

Последний вздох, последний стих…
У НЕГО было больное сердце. Видно, "не вынесла душа поэта, так много скорби и обид". В последние годы жизни он уединился от общественных дел и полностью занимался творчеством, писал стихи, собирался напечатать свой "Куллиет". Он уходил в небытие, переживал, что не может увидеть в лицах нового поколения свет в умах и огонек в глазах, так необходимый для благодарного читателя.
В очередной раз попал в республиканский кардиологический центр. Певец Афзалшо Шодиев, очень близкий друг семьи Лоика, которого поэт называл своим старшим сыном: "В последний день жизни Лоика, я был у его изголовья. Мне вспоминались те дни, когда я сотрудничал с ним и написал музыку к 80-ти его стихам. Однажды сказал Устоду, что тоже могу писать стихи. Он тогда попросил меня заниматься своим делом. И теперь, лежа на смертном одре, в очередной раз пришел в себя и сказал: "Я говорил тебе тогда, чтобы ты не занимался поэзией. А теперь, когда меня нет, ты можешь заниматься этим". И у него полились слезы. Я успокоил его, сказал, что он обязательно поправится. Но тот ответил: "Лоик уже ушел, пусть этот мир будет счастливым для вас..." И прочел свое последнее стихотворение.

Он жив и будет жить!
ПИСАТЕЛЬ, руководитель аппарата Минкультуры Абдугаффор Абдужаббаров сказал при встрече: "Мне с коллегами посчастливилось создать документальные телевизионные фильмы "Лицом к солнцу", "Лоик. Памятник". Думаю, что еще при жизни поэт, благодаря своим стихам сумел сотворить духовный памятник для современников и потомков. Лоик Шерали – национальное достояние. Мы призваны, просто обязаны беречь его имя. Необходимо, чтобы у нас ежегодно проводились "Дни Лоика" по всей республике, а также "лоиковские чтения"…

Послесловие
ПОЭТ бессмертен. Поэтому, когда уходит поэт, не говорите: он ушел. Скажите: он пришел. Всю свою жизнь, все свои помыслы и усилия поэт направил на то, чтобы воспеть прекрасное в жизни и показать ее трагедию. Но его уход не трагедия, потому что самое главное для человека – само реализоваться. А кто же за последние триста лет состоялся в таджикской поэзии больше, чем Лоик?

Подготовила Манижа КУРБАНОВА,
http://www.centrasia...p?st=1148702940

В материале использован отрывок из книги С. Абдулло "Элегия солнцу".

Изображение
0

#3 Пользователь офлайн   Сарозер Иконка

• Муйсафеди Хубон
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Репутация 262

Отправлено 08 Октябрь 2008 - 00:17

Забонгумкарда

Хар ки дорад дар ҷаҳон гумкардае,
Дар замину дар замон гумкардае.
Ин нишон гумкардаеву дигаре,
Хештанро бенишон гумкардае.
Ин яке бахти ҷавон гум кардааст,
Дигаре ганҷи равон гум кардааст.
Ин яке гар ними нон гум кардааст.
Дигаре ними ҷаҳон гум кардааст,
Ин яке ҷону ҷигар гум кардааст.
Он яке шӯру шарар гум кардааст,
Ин яке гум карда гар моли падар,
Дигаре панди падар гум кардааст.
Гар яке бому даре гум кардааст.
Дигаре номи фаре гум кардааст,
Он забони ҳамдилӣ гум кардааст,
Ин забони модарӣ гум кардааст,
Аз тамоми ину он гумкардагон
Зиштрӯтар нест дар рӯи ҷаҳон ,
З-он ки гум карда забони модарӣ,
ҳарф гуяд бо ту бо чандин забон.
Бок не, гар доварӣ гум кардааст,
Ё умеди сарварӣ гум кардааст.
Заҳр бодо шири модар бар касе,
К-ӯ забони модарӣ гум кардааст.

Он яке қадри сухан гумкардае,
Дигаре боғу чаман гумкардае.
Аз забони модарӣ гумкарда лек,
Мерасад рӯзе ватангумкардае...
0

#4 Пользователь офлайн   Сарозер Иконка

• Муйсафеди Хубон
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Репутация 262

Отправлено 08 Октябрь 2008 - 01:07

Лоиқ Шералӣ ва шеъри нави Эрон
Дуктур Олимҷони Хоҷамурод устоди адабиёти форсӣ

Шодравон Лоиқ Шералӣ, ки 20 майи соли ҷорӣ шасту ҳафтумин солгарди таваллудаш дар махофили адабиву фарҳангии Тоҷикистон таҷлил шуд, аз чеҳраҳои тобноки шеъри авохири қарни 20-и тоҷикӣ маҳсуб мешавад.
Вай бо ашъори рангину пурмӯҳтавояш ба колбади шеъри тоҷикӣ нафаси тоза дамид ва онро дар қаламрави форсзабонон маъруф сохт.

Шеъри Лоиқ пайванди қавиест миёни шеъри оламшумули ҳазорсолаи форсӣ ва шеъри имрузи форсbи тоҷикӣ. Дар асл, Лоиқ шоъири суннатгарост, мунтахо бо назардошти рӯҳи замон ва ниёзҳои ҷомеъаи хеш шеър гуфтааст. Аз ин рӯ, дар миёни ҳаммеҳанонаш аз маҳбубияти зиёде бархурдор аст.

Дар паҳлуи пойбанд будан ба суннатҳои шеъри клоссик, сурудаҳои зиёде бо сабки ҷадид дорад, ки ӯро дар радифи шоъирони навпардози шеъри нимаи дувуми қарни 20-и тоҷик қарор додааст. Ин аз кариҳаву халлоқияти бузурги шоир башорат медиҳад.

Навҷуйиву навпардозиҳои Лоиқ дар сувари хаёл, истиъороту маҷоз ва ташбеҷоти бикру дастнахӯрда ва дарунмояи шеър, ки ағлаб дар қолаби анвоъи шеъри суннатии форсӣ сурат гирифтааст, пажуҳишу тафаххуси вижаеро тақозо мекунад.

Аммо он шеъри андаке (ба таъйиди муҳаққиқон беш аз 215 қитъа), ки дар сабки ҷадид гуфтааст, дар раванди басту такомул ва татаввури шеъри имрузи форсии тоҷикӣ накши калидиро доро мебошад.

Ба ин тартиб, як нуқта қобили зикр аст, ки ағлаби ашъори ба сабки ҷадид гуфтаи шоир то ҳадде ношӣ аз илҳомпазирии вай аз шеъри шуъарои қарни бистуми Эрон, бавижа шоирони пайрави мактаби «Шеъри нав» будааст.

Мунтахо ин илҳомпазири бештар ҷанбаи тафаннунӣ ва шаклгароӣ дошта ва ба умқи матлаби шеъри нимоӣ, ки ҳадафаш тафқиқи шеър ва мусиқист, нарасидааст.

Худи Лоиқ муътакид бар он буд, ки шеъри сапед (манзураш шеъри нимои-ОХ) дар адабиёти тоҷикӣ «реша нахоҳад давонд, зеро ҳазор сол бо арӯз хоки мо бардошта шуда... мусиқии мо бо арӯз як аст» ва назараш ин буд, ки «шеъри сапед шоирро бебанду бор мекунад». Аз ин ҷост, ки навпардозиҳои Лоиқ дар фурми шеър ба чорпорасароӣ ва дарозу кӯтоҳ кардани мисраъҳо маҳдуд мешавад.

Дар марҳилаи аввали фаъолияти халлоқона, илҳомпазирие, ки шуда, бештар аз ашъори Нодирпур, Фуруғ (то маҷмуъаи «Таваллуде дигар»), Таваллулӣ ва амсоли онҳо буда.

Зеро баъд аз баргузории Конгресси шеъри форсӣ дар шаҳри Душанбе дар соли 1967 ва ширкати Нодирпуру дуктур Хонлариву дуктур Лутфалии Суратгар дар он ва табъу нашри намунае чанд аз ашъори Нодирпуру Фаридуни Таваллули, Фуруғи Фаррухзод ва Сояву Касроӣ, ҳаводорони шеъри форсӣ бо «шеъри нав»-и Эрон ошноӣ пайдо карданд.

Дар ин даврон шоъирони ҷавони тоҷик дар пайравӣ аз шеъри ин шоирон дар қолабу корбурди вожагон ашъоре ба чоп расонданд. Аммо илҳомпазирии Лоиқ аз ашъори ин шоъирон халлоқонаву мубтакирона будааст.

Масалан чорпораи зер бо вучуди пайравӣ аз фурми чорпораҳои шоирони эронӣ аз нигоҳи сабку лаҳн ва корбурди вожаҳо сирфан форсии тоҷикист:

Имшаб аз кӯчаи хаёлам боз,
Сояи қоматат чамон бигзашт.
Бенишон буд ишки мову ту,
Сояат низ ончунон бигзашт.

Лек бар решҳои кӯҳнаи дил
Намаке зад, ки сахт месӯзад,
Хонаамро чунон тагорӯ кард,
Ки ҳама рахту тахт месӯзад...

Дар охири солҳои 60 қарни бистум «Шеъри ангур»-и Нодирпур дар маҳфили адабии Тоҷикистон маъруфияти зиёде касб кард ва Лоиқ мутаасир аз он шеър дар ҳамон қолаб «Ғазали боғбони пир»-ро месарояд, ки бо диди фалсафӣ ва ташбеҳу истиъороти бикри худ дар шеъри тоҷикӣ падидаи наве буд. Аз чумла ин порча:

Ба ҷӯе об кушодам,
Ва ё зи ҷӯяи чини ҷабинам об омад,
Ки ҳар ниҳол қад афрохту ба тоб омад.
Маро ба пои дарахте чу зонуи хоҳар,
Ба дида хоб омад...

Дар такмили ҳунари шоъирӣ ва эҷоди ашъори рангини Лоиқ, Нодирпур чун тасвиргаре бузург бетаъсир набудааст ва ӯ ҳатто аз таъбирҳои чудогонаи шоир илхом гирифтааст.

Ба таври мисол, Лоиқ чунон зери таъсири шеъри «Ниёз»-и Нодирпур қарор гирифта, ки аз мисраъи «Дар оғуши ту мемирам» татаббуъ карда, шеъри зерро бо бардоште муғойир бо дарунмояи шеъри Нодирпур эҷод кардааст:

Ту эй гаҳвораву тобути ишқи ман!
Дар оғӯши ту гарчи зиндагиам нест,
Дар оғӯши ту мехоҳам бимирам,
Дар оғӯше, ки ҳоли аз ман асту пур зи армонҳо,
Дар оғӯше, ки ҳоли аз ман асту пур зи хирмонҳо,
Дар оғӯше, ки атри шеъри тар дорад,
Дар оғӯше, ки дидори саҳар дорад...

Илҳомпазирии Лоиқ аз дигар шоъирони маъруфи қарни бистуми Эрон дар мароҳили мухталифи фаъолияти шоъирияш якнавохт набудааст.

Лоиқ дар эҷоди силсилашеърҳои «Модарнома»-аш аз Эраҷ Мирзо, дар сурудани ғазал аз Раҳии Мухаййари, Шаҳриёр, Симин, Аҳавони Солис ва амсоли эшон халлоқона асар бардоштааст, ки баррасии он аз маҷоли ин мухтасар хориҷ аст.

Танҳо метавон ба таври намуна ба он ишора кард, ки ҳангоми мутолеъаи шеъри «Гиряи Кова бар марги ҳафдаҳ писараш», ки Лоиқ навиштааст, ғазали маъруфи Аҳавони Солис бо матлаъи «Ҳамин аз ғам на танҳо чашми хунполои ман гиряд» дар зеҳни хонанда мутавотир мешавад. Ин чанд сухан зикри хайре буд дар рузи мавлуди ин шоири тавоно ва маъруфи тоҷик.

Изображение
Лоиқ Шералӣ, аз рост, бо Муҳиддин Олимпур, Аскар Ҳаким, Бокир Муъин ва Камол Айнӣ

http://www.bbc.co.uk...irali_cyr.shtml

0

#5 Пользователь офлайн   Сарозер Иконка

• Муйсафеди Хубон
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Репутация 262

Отправлено 08 Октябрь 2008 - 01:14

Дар калла ҳатто бод не, ин боданӯшӣ аз куҷо?
Бо пӯстғафсӣ ин ҳама чарминапӯшӣ аз куҷо?

Дирӯз бехомак будӣ, бекозаю бомак будӣ,
Ҳоло ба бозори ҷаҳон мошинфурӯшӣ аз куҷо?

Долар ба каф барги хазон, дуздӣ накардӣ? Рост гӯй,
Даври лабон кафки даҳон, дарёхурӯшӣ аз куҷо?

Дӣ будӣ беизораке дар кӯчаю бозораке,
Бо зеҳни кунду ақли кунд ин тундҷӯшӣ аз куҷо?

Дирӯз таппак мезадӣ, дар пода ҷуфтак мезадӣ,
Ай сустаку мустак бигӯ, ин сахткӯшӣ аз куҷо?

Дирӯз хомӯшак будӣ, оҷиз чу харгӯшак будӣ,
Имрӯз бонгат то фалак, ваҳйи сурӯшӣ аз куҷо?

0

#6 Пользователь офлайн   Сарозер Иконка

• Муйсафеди Хубон
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Репутация 262

Отправлено 08 Октябрь 2008 - 01:16

Цитата

"500 жемчужин всемирной поэзии"
Изображение

Год: 1999\ Издательство: Феникс, Квадранал
Тираж: 10000 экз.
Формат: Твердый переплет, 410 стр
Серия: Всемирная библиотека поэзии

Содержание:
Абу - Ль - Аля Аль - Маарри, Абу - Ль - Атахия, Абу Нувас, Абу Фирас, Аль - Ахталь, Аль - Бухтури, Аль - Мутанабби, Аль - Фараздак, Аль - Хутайа, Ан - Набига Аз - Зубьян, Анандатурия, Аривара Нарихира, Башар Ибн Бурд, Гораций, Дзесо, Ибн Абд Раббихи, Ибн Аль - Мутазз, Ибн Аль - Фарид, Ибн Аль - Хатиб, Ибн Кузман, Ибн Хани, Ибн Хафаджа, Ибрахим Ибн Сахль, Идзуми Сикибу, Имруулькаис, Кагава Кагэки, Кикаку, Ли Цин - Чжао, Махтункули, Низами, Одзава Роан, Окума Котомити, Оно - Но Комати, Оно - Но Садаки, Отомо Табито, Отомо Якамоти, Пистойя, Рабиа Омар Ибн Аби, Рансэцу, Рекан, Рудаки, Руми, Саади, Саид Ибн Джуди, Сайге, Сикиси - Найсинно, Сико, Татибана Акэми, Таясу Мунэтакэ, Тие, Фирдоуси, Хакани, Чон Чхоль, Керай, А. Аронов, Абдурахман Гафуров, Александр Краснопольский, Александр Полежаев, Александр Яшин, Алексей Мерзляков, Алексей Романов, Алексей Фатьянов, Алишер Навои, Альбина Самусевич, Андрей Германов, Анри Ренье, Арман Прюдом, Атаалах Аррани, Бартоломе Архенсола, Бартоломеас Рингвальд, Борис Чичибанин, В. Шумский, Вадим Семернин, Валерий Канер, Василий Александровский, Василий Федоров, Владимир Каденко, Владимир Кириллов, Вячеслав Иванов, Гарсиласо Де Ла Вега, Геннадий Григорьев, Георгий Ордановский, Григорий Дикштейн, Джеймс Томсон, Дмитрий Минаев, Елена Владимирова, Еса Бусон, Жан - Жак Руссо, И. Сидоров, Иоганнес Бехер, Йозеф Цедлиц, Кадыр Даян, Кобаяси Исса, Константин Романов, Константин Случевский, Леонид Дербенец, Леся Украинка, Лоик Шерали, Луиза Лабе, Луис Камоэнс, Людмила Горская, Людмила Щипахина, Мануэль Хуан, Маргарита Наваррская, Марк Лафриз, Марьян Беленький, Насир Хосров, Наталья Крандиевская - Толстая, Нгуен Чай, Николай Дмитриев, Николай Минский, Николай Тихонов, Николай Щербина, Олег Шестинский, Оливье Де Маньи, Павел Шубин, Панах Молла, Петр Булахов, Петр Якубович, Поликсена Соловьева, Пьер Лашамбоди, С. Бондаренко, Саломея Нерис, Себастиан Брант, Сергей Наровчатов, Сергей Островой, Стефан Малларме, Томас Уайет, Торквато Тассо, Ульрих Фон Гуттен, Филип Сидни, Франсис Вьеле - Гриффен, Франсиско Миранда, Франсуа Виньон, Хорхе Манрике, Хуан Боскан, Хуана Крус, Шариф Мирза, Шарль Кро, Шарль Лиль, Шарль Сент - Бев, Эварист - Дезире Де Парни, Эдмунд Спенсер, Эдуардас Межелайтис, Эмиль Верхарн, Юлия Друнина, Юрий Навалихин, Юсуф Баласагунский, Ян Кохановский, Авиценна, Хафиз, Басе, Александр Кочетков, Алексей Плещеев, Альфред Де Мюссе, Андре Шенье, Борис Вахнюк, Василий Богданов, Василий Курочкин, Владимир Луговской, Владимир Харитонов, Гюстав Надо, Иван Аксаков, Каролина Павлова, Константин Фофанов, Лев Мей, Леонид Мартынов, Марк Лисянский, Михаил Луконин, Николай Доризо, Николай Огарев, Николай Старшинов, Павел Таранов, Пьер Ронсар, Римма Казакова, Сергей Орлов, Станислав Куняев, Тит Лукреций, Эжен Потье, Ярослав Смеляков, Вера Инбер, Вероника Тушнова, Виктор Боков, Сергей Городецкий, Федерико Гарсия Лорка, Шандор Петефи, Синь Цицзи, Александр Одоевский, Аполлон Григорьев, Иван Никитин, Михаил Матусовский, Ольга Берггольц, Рабиндранат Тагор, Сергей Крылов, Александр Прокофьев, Семен Кирсанов, Козлов Иван, Яков Полонский, Вероника Долина, Федор Глинка, Владимир Солоухин, Дмитрий Кедрин, Илья Сельвинский, Джеффри Чосер, Владимир Соколов, Константин Никольский, Пьер-Жан Беранже, Василий Лебедев-Кумач, Алексей Сурков, Маргарита Алигер, Жерар Де Нерваль, Николай Грибачев, Жермен Нуво, Альбрехт Дюрер, Микеланджело Буонаротти, Джон Донн, Илья Кормильцев, Поль Верлен, Новелла Матвеева, Игорь Тальков, Евгений Евтушенко, Валентин Гафт, Владимир Высоцкий, Борис Гребенщиков, Леонид Филатов, Виктор Цой, Анна Ахматова, Марина Цветаева, Денис Фонвизин, Агния Барто, Вадим Шефнер, Хорхе Луис Борхес, Валентин Берестов ,Эдгар Аллан По, Юз Алешковский, Николай Асеев, Булат Окуджава,, Юрий Визбор, Белла Ахмадулина, Самуил Маршак, Федор Тютчев, Афанасий Фет, Николай Гумилев, Уильям Шекспир, Константин Батюшков, Евгений Баратынский, Петр Вяземский, Александр Блок,, Иван Бунин,, Николай Заболоцкий, Михаил Лермонтов,,, Василий Жуковский, Валерий Брюсов,, Александр Пушкин, Вальтер Скотт, Андрей Вознесенский, Николай Некрасов, Иосиф Бродский, Илья Эренбург, Александр Галич, Александр Городницкий, Юлий Ким, Федор Сологуб, Михаил Светлов, Иоганн Шиллер, Виктор Гюго, Роберт Бернс, Денис Давыдов, Омар Хайям, Фридрих Ницше, Велимир Хлебников, Владимир Маяковский, Алексей Толстой, Осип Мандельштам, Сергей Есенин, Николай Клюев, Николай Рубцов, Борис Пастернак, Андрей Белый, Зинаида Гиппиус, Иван Тургенев, Проспер Мериме, Константин Ваншенкин, Саша Черный, Артюр Рембо, Никколо Макиавелли, Андрей Макаревич, Александр Твардовский, Арсений Тарковский, Владимир Леви,, Лопе Феликс де Вега Карпьо, Алексей Апухтин, Константин Симонов, Михаил Исаковский, Адам Мицкевич, Геннадий Шпаликов, Дмитрий Веневитинов, Константин Бальмонт, Максимилиан Волошин, Семен Надсон, Райнер Мария Рильке, Генрих Гейне, Франческо Петрарка, Антон Дельвиг, Мартин Лютер, Иван Крылов,, Давид Самойлов, Роберт Рождественский, Кондратий Рылеев, Вильгельм Кюхельбекер, Павел Антокольский, Шарль Бодлер, Джордж Гордон Ноэль Байрон, Тарас Шевченко, Борис Слуцкий, Игорь Северянин, Евгений Клячкин, Козьма Прутков, Александр Дольский, Александр Розенбаум, Вадим Егоров, Евгений Винокуров, Юрий Кукин, Александр Дулов, Александр Башлачев, Юрий Левитанский, Сергей Клычков, Александр Градский.

0

#7 Гость_DeamonShan_*

Отправлено 08 Октябрь 2008 - 01:52

Просмотр сообщенияСарозер (8.10.2008, 2:14) писал:

Дар калла ҳатто бод не, ин боданӯшӣ аз куҷо?
Бо пӯстғафсӣ ин ҳама чарминапӯшӣ аз куҷо?

Дирӯз бехомак будӣ, бекозаю бомак будӣ,
Ҳоло ба бозори ҷаҳон мошинфурӯшӣ аз куҷо?

Долар ба каф барги хазон, дуздӣ накардӣ? Рост гӯй,
Даври лабон кафки даҳон, дарёхурӯшӣ аз куҷо?

Дӣ будӣ беизораке дар кӯчаю бозораке,
Бо зеҳни кунду ақли кунд ин тундҷӯшӣ аз куҷо?

Дирӯз таппак мезадӣ, дар пода ҷуфтак мезадӣ,
Ай сустаку мустак бигӯ, ин сахткӯшӣ аз куҷо?

Дирӯз хомӯшак будӣ, оҷиз чу харгӯшак будӣ,
Имрӯз бонгат то фалак, ваҳйи сурӯшӣ аз куҷо?

аз худ давом медихам...

Худ накардй дуздй, пас молу мулк аз куҷо?
Қасру хонаву дар гардан тилло аз куҷо?

Мизе дар хукумат дошти дар мамлакат?
Ё ки Худованд ёрй ба даст бо чор ракат?

Рост гўй, тиллои сафед бо номи бад?
Ё ки хуни ҷигар рехти дар дуру гард?

Сулхи хонаи касеро вайрон накардй?
Бо сафед чисми касеро вайрон накардй?

Чанде нола дошти, то ёрй расад?
Ё ки мехнат кардй, дидй захми дард?

Давоми беидома дорад)))))))

#8 Пользователь офлайн   Сарозер Иконка

• Муйсафеди Хубон
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Репутация 262

Отправлено 08 Октябрь 2008 - 01:56

Эй ки ту ҷони манӣ, ҷони манӣ, ҷони манӣ,
Он, ки ман хоста будам зи ҷаҳон, они манӣ.

Дар миёни ҳама ин талхиву шӯрии ҷаҳон
Намаки умри манӣ, шираи армони манӣ.

Баски девонаи девони ғазалсози туям,
Баски байтулғазали дафтару девони манӣ,

Ҳар сухан, к-аз лаби ту рехт, сурудаш кардам,
Ман сухансози туям то ту сухандони манӣ.

Ту ғазалбахши манӣ то бағалат пурғазал аст,
“Ман ғазалгӯи туам то ту ғазалхони манӣ”

Ғазале аз бағалат баҳри мани камбағалат
Армуғон соз, ки ту соҳиби эҳсони манӣ.

15.10.1995

-------

Дар сароиши Икром Исломӣ бо оҳанги Ҷамшед Исмоилов

0

#9 Пользователь офлайн   Сарозер Иконка

• Муйсафеди Хубон
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Репутация 262

Отправлено 08 Октябрь 2008 - 01:59

DeamonShan, боракаллоҳ, ман бо ин ҳама шоиртарошиям он қадар навишта наметавонистам!

0

#10 Гость_DeamonShan_*

Отправлено 08 Октябрь 2008 - 03:15

Шумо, шикастабаҳоён, маро чӣ медонед?
Шумо, бузургифурӯшон, маро чӣ медонед?
Надидаед чу як бор ҷанги рӯёрӯй,
Шумо, гурезаи майдон, маро чӣ медонед?
Ба оби мурда фақат акси хеш мебинед,
Шумо, каноранишинон, маро чӣ медонед?
Агар ба авҷ парам ман, пари шумо шиканад,
Аз ин муомала ҳайрон, маро чӣ медонед?
Зи гулшукуфти баҳоре шумо хазон гардед,
Шумо, хазони парешон, маро чӣ медонед?
Ба пеши чашми ҳақиқат чу зарра ночизед,
Ба ҷаҳлу кина бузургон, маро чӣ медонед?

• (2 Страниц)
  • +
  • 1
  • 2
  • Вы не можете создать новую тему
  • Вы не можете ответить в тему

1 человек читают эту тему
0 пользователей, 1 гостей, 0 скрытых пользователей